Game Design en un Grau de Videojocs / Game Design en un Grado de Videojuegos

En català:

El passat mes de setembre començava un nou i apassionant repte: impartir una assignatura de Game Design en un Grau de Videojocs. Compleixo ja 10 anys com a professor universitari, però en aquesta ocasió, el que tradicionalment ha estat una optativa, és un Grau sencer.

Tal com vaig escriure abans de començar, a l’article “Una assignatura sobre Game Design”, el repte era gran, però alhora m’atreia d’una manera excepcional: sabia que aprendria tant amb el material que portés com amb la manera com l’alimentarien uns estudiants universitaris l’objectiu dels quals és, sense cap complex, crear videojocs.

Certament, estàs davant d’unes persones que han fet matemàtica, lògica, programació, psicologia, fonaments de jocs… i el camí, tot i que no és fàcil, és ben plàcid perquè estalvia entrebancs: es pot anar de la vessant més creativa a la màxima concreció possible sense haver-nos d’aturar.

Hem desconstruït jocs, relacionat elements, entrat a la ment del jugador, hem buscat l’eficiència i l’interès, i sobretot hem comprovat que el Game Design és més que una feina: és un ofici. “Making games is easy, belonging is hard”, que deia Deidra Kiai a la passada Game Developers Conference.

També ha quedat clar que els dissenyadors són ells, jo en tot cas he fet d’entrenador, però els gols els fa qui vol guanyar. I en faran: Després d’una de les sessions vam comptar amb la xerrada del Xavier Carrillo, CEO de Digital Legends, que els va dir: “El futur dels videojocs es troba en aquesta sala”. Temps al temps, jo ja els conec, com deien a El Equipo A: “Si tiene suerte y se los encuentra, quizás pueda contratarlos”.

carrillo


En castellano:

El pasado mes de septiembre empezaba un nuevo y apasionante reto: impartir una asignatura de Game Design en un Grado de Videojuegos. Cumplo ya 10 años como profesor universitario, pero en esta ocasión, lo que tradicionalmente ha sido una optativa, es un Grado entero.

Tal como escribí antes de empezar, en el artículo “Una asignatura sobre Game Design“, el reto era grande, pero a su vez me atraía de una manera excepcional: sabía que aprendría tanto con el material que llevara como con la manera como lo alimentarían unos estudiantes universitarios el objetivo de los cuales es, sin ningún complejo, crear videojuegos.

Ciertamente, estás delante de unas personas que han hecho matemática, lógica, programación, psicología, fundamentos de juegos… y el camino, aunque no es fácil, es apacible porque ahorra obstáculos: se puede ir de la vertiente más creativida a la máxima concreción posible sin tenernos que detener.

Hemos deconstruido juegos, relacionado elementos, entrado en la mente del jugador, hemos buscado la eficiencia y el interés, y sobretodo hemos comprobado que el Game Design es más que un trabajo: es un oficio. “Making games is easy, belonging is hard”, que decía Deidra Kiai en la última Game Developers Conference.

También ha quedado claro que los diseñadores son ellos, yo en todo caso he hecho de entrenador, pero los goles los hace quien quiere ganar. Y los harán: Después de una de las sesiones contamos con la charla de Xavier Carrillo, CEO de Digital Legends, que les dijo: “El futuro de los videojuegos está en esta sala”. Tiempo al tiempo, yo ya les conozco, como decían en El Equipo A: “Si tiene suerte y se los encuentra, quizás pueda contratarlos”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s